Wednesday, April 20, 2011

Kari Ikan Mai Style



Salam frens...dah petang baru nak upload hehee...tak ape lah ye... better late than never...today lunch Mai masak kari mamak style kita...tapi kan i know all of u pun dah pandai masak cam ni saja kita share2 kat sini...so yok c c recipe....


Bahan-Bahan nye

1 ekor ikan yang berisi (Mai guna kerisi)

1 ulas bawang besar

4 ulas bawang putih

seibu jari halia

3 biji tomoto, 1biji di hiris yg 2 di belah empat

1 sudu teh rempah tumis

4 sudu makan rempah kari ikan di tambah air di buat paste

3 keping asam keping

2 tangkai daun kari

6 batang kacang bendi di potong 2

2 batang lada hijau di belah tengah

2 cawan air

garam secukup rasa


Cara-cara nye


  • Seperti biasa ikan dibesihkan,di potong lalu direndam sebentar dgn air asam n garam dibilas ketepikan

  • Bawang besar,bawang putih,halia dan sebiji tomato dihiris halus.

  • Panas kan kuali tumis rempah tumis besama daun kari, lalu masukan bahan2 yang telah di hiris setelah naik bau masuk kan paste rempah kari dgn sedikit air direneh hingga naik minyak

  • masukkan air dan asam keping tutup periuk, setelah kua kari mendidih masukan ikan tutup periuk lagi biar kan ikan masak .

  • Setelah ikan masak dan kua nampak pekat masukan lada hijau, kacang bendeh dan garam akhir sekali masuk kan tomato yang di belah empat tadi....siap di hidang...enjoy....

No comments:

Post a Comment